Hitta bästa portabla ACn för dig!

Vi har valt ut de bästa portabla luftkonditioneringarna och sorterat de på betyg, jämför egenskaper och köp billigaste och bästa portabla ACn för dig.

Bästa portabla AC för dig som skall köpa - Februari 2023

Wood's Venezia 18k

Kyleffekt: 18000 BTU
För rum upptill: 52 m²
Maximalt luftflöde: 680 m³/h
Ljudnivå: 65 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

För dig som vill ha en rejäl kyleffekt är detta rätt AC med hela 18000 BTU, kyler snabbt och effektivt större ytor.

Vårt betyg: 10/10

Kostar 7498kr

Delonghi Pinguino Pac El112cst

Kyleffekt: 11000 BTU
För rum upptill: 100 m²
Maximalt luftflöde: 350 m³/h
Ljudnivå: 47-50 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

Här har vi en kraftfull och ovanligt tystgående portabel AC från Delonghi Pinguino. Fantastiskt bra val!

Vårt betyg: 10/10

Kostar 6108kr

Wood's Palermo 22k

Kyleffekt: 22000 BTU
För rum upptill: 65 m²
Maximalt luftflöde: 950 m³/h
Ljudnivå: 54 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

Extremt kraftfull och elegant beskriver denna AC på hela 22000 BTU bra, perfekt val för dig som behöver kyla större ytor.

Vårt betyg: 10/10

Kostar 10990kr

Nedis Wifiacmb1wt12

Kyleffekt: 12000 BTU
För rum upptill: 78 m²
Maximalt luftflöde: 400 m³/h
Ljudnivå: 65 dB
Smarthet: WiFi-stöd och mobilapp

Riktigt prisvärd portabel AC med fina prestanda från Nedis. Kan styras med app, Alexa och Google Assistant.

Vårt betyg: 9/10

Kostar 4490kr

Electrolux Chillflex Pro Exp34u338cw

Kyleffekt: 11600 BTU
För rum upptill: 50 m²
Maximalt luftflöde: 390 m³/h
Ljudnivå: 64 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

Toppmodell från Electrolux som gör ett bra jobb med både kylning och avfuktning. Kan även använda som fläkt!

Vårt betyg: 9/10

Kostar 7687kr

Electrolux Chillflex Pro Exp35u538cw

Kyleffekt: 12000 BTU
För rum upptill: 50 m²
Maximalt luftflöde: 420 m³/h
Ljudnivå: 62,5-64 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

En stilren toppmodell från Electrolux med riktigt god prestanda, hela 12000 BTU. Bra val för dig som vill ha rejäl kyla till ett prisvärt pris.

Vårt betyg: 9/10

Kostar 5883kr

Wood's Cortina Silent 12k

Kyleffekt: 12000 BTU
För rum upptill: 35 m²
Maximalt luftflöde: 430 m³/h
Ljudnivå: 64 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

Kraftig modell från Woods som kyler riktigt bra men inte speciellt tyst trots namnet, 3 hastigheter för fläkten.

Vårt betyg: 9/10

Kostar 6669kr

Electrolux Chillflex Pro Exp26u338cw

Kyleffekt: 9000 BTU
För rum upptill: 40 m²
Maximalt luftflöde: 390 m³/h
Ljudnivå: 62,5-64 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

Detta är en mellanmodell från Electrolux som gör sitt jobb bra och har ett bra luftflöde och lämpar sig för mellanstora rum.

Vårt betyg: 8/10

Kostar 4990kr

Electrolux Well P7 Heat & Cool Wp71-265wt

Kyleffekt: 8800 BTU
För rum upptill: 25 m²
Maximalt luftflöde: 320 m³/h
Ljudnivå: 64 dB
Smarthet: WiFi-stöd och mobilapp

En snygg portabel AC från Electrolux som både klarar att kyla och värma. AirSurround-teknik som gör att luften sprids jämnt i rummet.

Vårt betyg: 8/10

Kostar 6731kr

Qlima P528

Kyleffekt: 9000 BTU
För rum upptill: 36 m²
Maximalt luftflöde: 300 m³/h
Ljudnivå: 65 dB
Smarthet: WiFi-stöd & Fjärrkontroll

En enklare modell som är lätt att ställa in, låter en hel del men kyler mindre rum på ett effektivt sätt.

Vårt betyg: 7/10

Kostar 4999kr

Whirlpool Pacw29col

Kyleffekt: 9000 BTU
För rum upptill: 30 m²
Maximalt luftflöde: 380 m³/h
Ljudnivå: 64 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

En modell som ger ett intryck av kvalité och kyler ett mindre rum relativt bra, väsnas dock en del.

Vårt betyg: 7/10

Kostar 3690kr

Tristar Ac-5529

Kyleffekt: 9000 BTU
För rum upptill: 25 m²
Maximalt luftflöde: 320 m³/h
Ljudnivå: 65 dB
Smarthet: Fjärrkontroll

En billigare portabel AC som gör sitt jobb och passar riktigt små rum. Kan även avfukta och användas som fläkt.

Vårt betyg: 7/10

Kostar 3372kr

Guide för portabel AC

I den här guiden så tar vi upp saker att tänka på när då köper en portabel AC och ger dig tips på hur du får den att fungera effektivt.Är en portabel AC bra för mig?

Om du har problem med värme så är en portabel AC en väldigt bra lösning. En portabel AC har fördelen att den är portabel och därför kan plockas fram när den behövs och flyttas undan när den inte längre behövs.

En portabel AC består normalt av en huvudmodul och en frånluftsslang. Vem som helst i princip klarar att köpa en portabel AC och få igång den då det är så pass lätt. Du behöver bara packa upp den och skruva fast slangen och ta ut den genom fönstret eller balkongen och så är monteringen klar.

Vad skall jag tänka på vid val av en Portabel AC?

Om du vill ha en bra effekt så skall du absolut inte snåla. Skillnaderna kan vara extrema och vi rekommenderar att välja en så kraftfull AC du bara har råd med. Anledningen är att de flesta tillverkare uppger drömsiffror om hur stora rum de portabla luftkonditioneringarna klarar.

Ett enkelt sätt att se hur bra en AC är att kolla på BTU som är ett mått på kylkapaciteten hos den portabla ACn. Desto högre kyleffekt, desto bättre och vi rekommenderar att man inte köper under 7000 BTU ifall man vill ha en rimlig effekt.

Utöver BTU som vi anser är viktigast så finns det ytterligare en faktor och det är ljudnivå. En portabel AC kommer att låta mycket, det finns inga som är helt tystgående men de finns de som är något mer tysta. För att jämför ljudnivå så används skalan dB där du vill ha så låg dB för så låg ljudnivå som möjligt.

Något annat som är viktigt är hur det fungerar med kondensvattnet. Standard är att kondensvattnet åker ut med varmluften genom frånluftsslangen och då är det inget man behöver oroa sig över. Köper du en billig AC eller äldre så finns risken istället att den har en vattenbehållare som behöver tömmas då och då.

Sist men inte minst handlar det ofta om design och nu för tiden ifall t.ex. WiFi finns, Google Assistent och Apple Homekit stöds. Just Homekit har vi ännu inte stött på några svensksålda portabla AC men det finns ett gäng med vanliga appar för både Apple och Android.

Kan jag skaffa en portabel AC om jag bor i en lägenhet?

Absolut kan du göra det, men då gäller det att du har frånluftslangen ut genom ett fönster eller ut på balkongen. Tänk även på att inte ha slangen så den hamnar för nära en grannes fönster eller balkong då det kan vara störande.

Bor du i hus så kan du köra slangen via genom ett fönster. Men då är det ofta smartare att se över ifall man inte skall ha en luftvärme pump med luftkonditionering. Även om det blir dyrare i inköp så är dessa ofta mer energisnåla, kan värma på vintern kostnadseffektivt samt är tystgående då du har en separat utedel.

Om du inte vill ha en luftvärmepump utan en portabel AC och bor i ett hus så kan det vara värt att göra ett hål i väggen och köra den genom väggen. Detta då det normalt sätt är svårt att täta runt fönster och då tappar man rejält med effekt.

Vilket är bästa sättet att täta kring fönstret för sin portabla AC?

Vi har testat lite olika knep och vad man kan konstatera är att normalt så fungerar det inte alls med de olika fönsterkit som brukar följa med. Det snålaste och bästa sättet är att helt enkelt köra frånluftslangen ut genom fönstret och därefter täta med handdukar överallt där luft kan komma in. Detta fungerar ganska bra, men problemet är att du inte kan stänga fönstret enkelt utan att ta bort allt samt att handdukarna tenderar att lossna och ramla.

Det vi istället har hittat är ett fönsterkit som fungerar otroligt bra och som är anpassat för svenska fönster. Det fungerar som så att du sätter kardborreband längst fönsterlisten och även på själva fönstret. Därefter har du större bit av tyg/nylon som du fäster mot kardborrebanden.

I mitten av tyget så har du en dragkedja där du kan öppna för frånluftsslangen. Det gör att det blir tätt kring fönstret och du kan även lätt öppna dragkedjan och ta bort frånluftsslangen och därefter stänga fönstret utan att ta bort tyget. Först när säsongen är över så drar du loss tyget men låter kardborrebanden sitta kvar för nästa säsong.

Fördelen med denna lösning är att effektiviten av kylningen ökar extremt då varma luften kan hållas ute riktigt bra. Kör du utan någon bra tätning så kommer ACn få jobba hela tiden och du kommer i princip ha omöjligt att hamna under temperaturen som är ute.

Ett fönsterkit vi kan rekommendera starkt är Woods fönsterkit som fungerar oavsett vilket fabrikat du har på din AC. Det fungerar med de allra flesta svenska fönstren (som inte är extremt stora) och normalt passar det även med alla frånluftsslangar eftersom det har en dragkedja du kan justera med.

Hur skall man placera sin portabla AC?

Eftersom du bör räkna med att det din AC inte kommer kunna kyla hela lägenheten eller huset så bör du placera den där det är viktigast för dig att få det kallt. För väldigt många så handlar det som sovrummet.

Då en portabel AC låter mycket så kan det vara svårt att sova med den och då är vår rekommendation att låta den gå i några timmar i sovrummet innan man ska sova med stängda dörrar till sovrummet och gärna öppnade garderober, låder etc. Detta för att allt i rummet skall bli nerkylt och hålla sig så under natten då man har den avstängd.

För dig som letar efter en portabel AC för stor yta så rekommenderar vi i princip att endast kolla efter högsta möjliga BTU. Därefter måste du se till att du får till tätningen kring slangen riktigt bra. Då kommer du ha möjlighet att kyla ditt stora rum eller yta, men räkna med att du får ner temperaturen några grader snarare än att du faktiskt får det riktigt kallt.

Har man flera våningar så kan det vara värt vid placeringen att tänka på att värme stiger uppåt och kyla faller nedåt. Därför kan det vara en fördel att placera den portabla ACn på övervåningen ifall man vill att kylan sprider sig. Men normalt så är bättre att skaffa dubbla portabla AC då kyleffekten normalt ändå inte räcker till för flera våningar.

Kan man förlänga röret på sin portabla AC?

Kort svar är nej. Normalt så får du en slang som är ca 1-2 meter lång och denna skall inte förlängas eller på annat sätt göras om. Detta då den varma luften måste kunna komma ut på ett bra sätt och lika så eventuellt kondensvatten.

Har en portabel AC inbyggd avfuktare?

Ja, de flesta modeller vi stött på har haft inbyggd avfuktare. Men är du ute efter en avfuktare så är det bättre att köpa just en sådan enligt oss.

Vad är skillnaden mellan en luftkylare och en portabel AC?

Skillnaden är extrem. En luftkylare fungerar som så att du har en tank med vatten där du kan lägga iskuber i. Därefter går normalt ett tygband som tar upp kallt vatten och för det till en fläkt och kyler. Detta kan sänka temperaturen några grader men samtidigt kommer du få extrem luftfuktighet vilket innebär att saker kan bli klibbiga och rent av ta skada. Vår erfarenhet är även att så snart du slutar kyla så kommer luftfuktigheten att göra att temperaturen istället ökar snabbt.

En portabel AC däremot innehåller en kompressor som visserligen låter väldigt mycket mer men som faktiskt kyler på riktigt. En portabel AC innehåller även ofta en avfuktare vilket ger exakt motsatt effekt mot en luftkylare som instället fungerar som en luftfuktare. Så vi skulle faktiskt vilja avråda från luftkylare i de allra flesta fall. Vill du kyla ned inomhus så är det ofta ingen bra ide med en luftkylare utan då är det en portabel AC som gäller.

Finns det portabla AC utan slang?

Nej, för att en portabel AC skall kunna fungera så måste varmluften ta vägen någonstans. I en portabel AC så sker det genom frånluftsslagen och har man en luftvärmepump med separat del så sker det i den yttre delen.

De som säger att de har en portabel AC utan slang menar istället normalt sätt luftkylare vilket du kan läsa om ovan.

Finns det portabla AC med inbyggd luftrenare?

Nja, de flesta portabla AC har filter och någon enstaka har vi sett med HEPA-filter men det är väldigt ovanligt. Men att kombinera en portabel AC med en separat luftrenare är faktiskt ingen dålig idé då en portabel AC håller igång luftflödet vilket gör att en luftrenare i teorin kan rena en större yta tack vare det ökade luftflödet.

Vilken portabel AC är bäst?

Den bästa portabla ACn är den som uppfyller dina krav. Längre upp på sidan hittar du topplistan med portabla AC samt omdömen och betyg utifrån denna köpguide så du enklare skall kunna göra det bästa valet.

Det finns många återförsäljare av portabla AC och vi har valt att endast ha med de vi känner oss trygga med att rekommendera. Och kom ihåg, även om det kan vara lockande att åka till närmaste butik så är det normalt både billigare och bättre att handla på nätet. Detta eftersom du då kan välja de absolut bästa modellerna, modeller som inte alltid finns att välja i butik.

Visa bästa portabla AC just nu